JUANO i V

JOHNNY

Quan en ple confinament ens venia a la memòria i destacàvem les qualitats i habilitats esportives d’algun company dels Matiners, vam recalcar en un post que un de nosaltres havia sigut futbolista professional i que es mereixia més que el post que li vam dedicar; doncs bé, amb aquest, és el cinqué escrit que dediquem a glossar la figura del Juano esportista multidisciplinari que és.

José Enrique Sanchis, gran estudiós del futbol local i comarcal, li fa la biografia
futbolística de tota la seua carrera professional amb molta cura; el seu fill Joan amb un parell d’anècdotes retrata magistralment la seua manera de ser i pensar; dos companys de raqueta aporten la visió que els projecta el Juano persona i esportista, un a través de la poesia, Froilán Sánchez i l’altre des de la perspectiva d’haver sigut company de vestidor en la seua última etapa en l’Olímpic i ara en el tenis, Vicent Vidal. A tots ells gràcies infinites per la seua col·laboració.

La primera idea que tenia era soles comentar la faceta tenística de Juano, però em va vindre al cap un partit de futbol que vam jugar allà per la dècada dels noranta en el “campet” hui anomenat “Paquito Coloma”, José Enrique, de qui ja
hem parlat, aleshores responsable del camp ens va convidar, per una banda, als Teachers, grup de professors i amics que començàvem a jugar cada setmana i, per altra banda, a un equip de veterans de Xàtiva on destacava en el centre de la defensa Juano.  Possiblement és l’única vegada que d’adults hem compartit camp, que no equip. No recorde el resultat, però si em ve a la memòria la seua actuació amb davanters molt més joves i físicament millor dotats: mai el van desbordar, el que xocava eixia rebotat,  el que volia passar es trobava les ales desplegades. Per dalt era infranquejable, això si, cap de mala patada ni colzada, soles la veterania d’utilitzar tot el cos per desestabilitzar al contrari i furtar-li el baló.

La pràctica d’esports durant tota la vida i més de quinze anys en l'àmbit competitiu i professional passa factura al cos, i no parlem de genolls, que també, sense dubte l’articulació que més castiga a l'esportista; parlem en aquest cas de l'anca, tres vegades ha hagut de passar pel quiròfan el nostre amic, si en tenim dues i ha passat tres vegades és que una ha necessitat un segon canvi.

I perquè ho diguem? Senzillament perquè fa falta tindre molta força de voluntat, en aquestes condicions per a jugar cada setmana,  almenys dues vegades a tenis. Recorde que un poc abans de la primera operació, la cara de sofriment que feia. El company que jugava amb ell no ho veia,  però el contrari perfectament se n'hi ha donava de la situació. Amb aquestes condicions, mai ha deixat de jugar, quasi sempre al costat del seu inseparable Manolin o Xiquinino o Santillana, sempre junts però discutint a totes hores. Després a recuperar-se i altra vegada a la pista i a poquet a poquet amb algun quilet més.

Les operacions li han llastrat mobilitat, mai les ganes de jugar ni la capacitat per a situar-se intel·ligentment en la pista ni el joc d’atac, a prop de la xarxa com a bon doblista que és, on es mou com un dels felins que tant cuida, connectant unes volees que difícilment tenen contestació, i com molt bé diu Froilán, anticipant-se i creuant-se als colps del contrari. No hem d’oblidar, que el joc en la xarxa és fonamental en el doble, antics jugadors de futbol reconvertits a tenistes com M. Sarrión mai pujaven, soles a xocar la mà quan el partit s’acabava o altres de la mateixa escola com S. Verger que també era doblista i jugador en la xarxa;  el que són les coses, aquest amic amb sols una operació d'anca va plegar la raqueta immediatament. En el fons de pista destaca el revés a una mà tallat i profund que pràcticament no bota provocant gran dificultat per a tornar la bola.

Si li afegim una fortalesa mental a prova de bomba i caràcter guanyador com han descrit tots els companys que li han dedicat unes línies el fan un rival temible encara que aquesta fortalesa de vegades li du aparellada una xicoteta fricció amb el company que no pot resistir la pressió de dur endavant la partida.

Si destacarem una qualitat de l’amic Juano, aquesta seria  la solidaritat amb les persones més desfavorides. Col·laborador d’ ASPROMIVISE,  segurament és el proveïdor més destacat en la recollida de taps perquè els residents els classifiquen i els vengen com a matèries primeres reciclades.


Amic dels animals: pardalets i sobretot els gats, qui són part important de la seua vida i com bé diu el nostre company Richard : Johnny és El hombre que susurraba los gatos”. Reparteix menjar i aigua per tot arreu, si es mor algun animalet pren les mesures higièniques adients per no perjudicar el medi ambient. De vegades,  no tots han estat d’acord amb aquesta activitat, però ell continua fidel als seus principis  amb aquesta filantròpica tasca. L’entrada al pàrquing del club amb cotxe escoltat per una colònia de gats és memorable i en homenatge al nostre company Johnny la foto més gran que il·lustra el blog dels MATINERS és precisament un gat.

BENI.


Comments